Slappe penis: Wat veroorzaakt het en wat te doen?

Slappe penis: Wat veroorzaakt het en wat te doen?

Steeds meer mannen kampen met het probleem van een zwakke erectie, en ze worden steeds jonger. Vroeger waren het vooral ouderen die klaagden over een “slappe stijve”, maar tegenwoordig is een op de vier patiënten die bij een uroloog komt vanwege een stijve penis niet ouder dan 40 jaar. Wat is de oorzaak van erectiestoornissen en hoe kan de mannelijke kracht worden hersteld?

De penis is slap geworden: kan hij hersteld worden?

De penis is slap geworden: kan hij hersteld worden?

Alle mannen hebben van tijd tot tijd last van erectiestoornissen. Bij jonge mannen verdwijnen ze meestal vanzelf en hebben ze geen behandeling nodig. Een goede nachtrust volstaat en de trage stijve wordt vervangen door een volwaardige verharding van de penis die voldoende is voor geslachtsgemeenschap. Als de zwakte zich slechts af en toe voordoet, geen paniek: dit is normaal en meestal te wijten aan vermoeidheid.

Als de penis vaak traag is of bij opwinding snel afvalt, is er waarschijnlijk sprake van erectiestoornissen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijke als psychische. Bovendien kan op jonge leeftijd tot 90-95% van de gevallen van seksuele zwakte worden gecorrigeerd. In plaats van zich zorgen te maken over het verlies van mannelijke kracht, is het zinvol valse verlegenheid te overwinnen en een afspraak te maken met een arts.

Waarom wordt de penis slap?

Waarom wordt de penis slap?

Onvolledige erecties worden vaak toegeschreven aan een leeftijdsgebonden daling van het testosterongehalte, dat betrokken is bij het opwindingsproces en de potentie beïnvloedt. Niet alle gevallen van disfunctie worden echter veroorzaakt door hormonale storingen. Om te begrijpen waarom de penis traag is, is het goed om ten minste een ruw idee te hebben van de mechanismen die ervoor zorgen dat de penis in de staat van paraatheid is:

 • De vergroting en verhoging van de penis op het moment van opwinding is het resultaat van het vullen van de caverneuze lichamen (de cellulaire structuren binnenin de stam) met bloed.
 • De redenen waarom de penis van slap naar hard gaat kunnen reflexief en psychogeen zijn. In het eerste geval wordt een erectie uitgelokt door aanraking van de geslachtsdelen; in het tweede door allerlei prikkels die geen verband houden met de intieme zone: dromen, fantasieën, erotisch gefluister, het bekijken van het naakte lichaam, massage, de geur van parfum, kussen, enz.
 • Bij normale seksuele activiteit werken reflexieve en psychogene mechanismen samen (hoewel bij het ouder worden de eerste gaan overheersen). Erectiestoornissen kunnen door beide mechanismen worden veroorzaakt.

Bij volwassen mannen wordt seksuele zwakte vaak toegeschreven aan afnemende vruchtbaarheid, maar de oorzaak is niet de leeftijd op zich, maar de aanwezigheid van chronische ziekten en het gebruik van veel medicijnen. Bij jongere mannen kan een gedetailleerd onderzoek helpen begrijpen waarom zij een slappe penis hebben. En met een hoge mate van waarschijnlijkheid kan het probleem worden opgelost.

Welke ziekten leiden tot seksuele zwakte?

De kwaliteit van een erectie wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder leeftijd, hormonale en emotionele achtergrond, zenuwvezelgeleiding, bloedstroomactiviteit, geestelijk welzijn. Bij de meeste volwassen mannen is een slappe penis een gevolg van atherosclerose, d.w.z. verstopping van de bloedvaten. Door cholesterolplaques op de slagaderlijke wanden worden de geslachtsorganen slecht van bloed voorzien, wat gepaard gaat met het onvermogen van de penis om volledig omhoog te komen.

Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke factor bij het ontstaan van erectiestoornissen: zij komen voor bij 50-70% van de mannen die willen weten waarom de penis slap is. Als er een geschiedenis is van pathologieën zoals IBS, arteriële hypertensie, acute circulatiestoornissen, is het waarschijnlijk dat erectiestoornissen ook worden uitgelokt door vasoconstrictie. Maar er zijn ook andere ziekten die leiden tot seksuele zwakte:

 • Zenuwgeleidingsstoornissen. Komen voor op verschillende niveaus. Kan het gevolg zijn van problemen met de cerebrale circulatie, trauma, tumoren, hernia’s tussen de wervels en bepaalde neurologische ziekten.
 • Endocriene afwijkingen. De meest voorkomende oorzaken van seksuele disfunctie zijn diabetes mellitus, zwaarlijvigheid en schildklierafwijkingen. Tot deze groep behoren ook diverse hormonale stoornissen, met name die welke gepaard gaan met een daling van de testosteronconcentratie.
 • Infecties en ontstekingen van de urinewegen. Kunnen de plasbuis (urethritis), de prostaat (prostaat), de zaadblaasjes (vesiculitis), de blaas (cystitis) aantasten. Nierziekten zoals urolithiasis, nierfalen, acuut nefrotisch syndroom en eenvoudige aambeien hebben ook invloed op de potentie.
 • Geestelijke en psychische aandoeningen. Ernstige ziekten zoals depressie en schizofrenie kunnen soms leiden tot problemen in bed. Bij dergelijke diagnoses staat de penis echter slechts episodisch traag, niet regelmatig. Psychogene factoren zijn goed voor ongeveer 10% van de erectiestoornissen: neuroses, stress, chronische vermoeidheid, faalangst, koppelconflicten, slapeloosheid, enz.

In de meeste gevallen hebben erectiestoornissen meer dan één oorzaak. Daarom is het zo belangrijk dat u zich uitgebreid laat onderzoeken als uw penis permanent slap is, in plaats van te proberen het probleem te maskeren met pillen. De meeste geneesmiddelen die de bloedstroom naar de penis verhogen, zijn gecontra-indiceerd bij hartaandoeningen.

Wat zijn de andere oorzaken van een zwakke erectie?

Voor de hand liggende voorwaarden voor seksuele disfunctie zijn bekkentrauma en chirurgie. Een urethrale scheur of beschadiging van de corpora cavernosa verhoogt hoogstwaarschijnlijk het risico dat de penis slap wordt. Mannen die veel medicijnen gebruiken, moeten op de lijst van geneesmiddelen letten. Chemicaliën die erectiestoornissen veroorzaken zijn onder andere:

 • bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers;
 • psychotrope medicijnen (antidepressiva, neuroleptica);
 • Medicijnen tegen allergieën, slapeloosheid en verhoogde eetlust;
 • geneesmiddelen tegen maagzuur en hormonale geneesmiddelen (waaronder anti-androgenen).

Ook roken, overmatig alcoholgebruik en drugsmisbruik hebben een negatief effect op de potentie. Daarom kan het opgeven hiervan leiden tot een verbetering van de potentie.

Wat moet ik doen als mijn penis slap is?

De behandeling voor erectiestoornissen moet worden gekozen door een androloog of uroloog. Alleen hij kan precies beantwoorden waarom de penis van een man futloos is en effectieve tactieken aanbevelen om het probleem te bestrijden. Erectiestoornissen kunnen worden behandeld:

Farmacologische middelen

Er bestaan geneesmiddelen die rechtstreeks in de plasbuis worden aangebracht in de vorm van zalven of gels. Dergelijke geneesmiddelen hebben echter slechts een tijdelijk effect en voorkomen een trage stijve tijdens de seks, maar nemen het probleem niet weg. Bovendien kunnen ze de vrouw ongemak bezorgen. Populairder zijn pillen die de doorbloeding van de penis normaliseren (avanafil, vardenafil, tadalafil, enz.). Hiertoe behoort ook de bekende Viagra. Ze kunnen synthetisch of natuurlijk zijn, maar in beide gevallen is toezicht door een arts vereist.

Testosteronpreparaten, prolactineremmers, vaatverwijders, adaptogenen, biogene stimulansen worden gebruikt als onderdeel van een complexe therapie voor de correctie van erectiestoornissen.

Vacuümpompen

Mechanische apparaten om de bloedstroom in het genitale gebied te verbeteren worden rechtstreeks op de penis geplaatst. Ze worden gebruikt om negatieve druk te creëren in de holtes van de penis. Om te voorkomen dat het bloed wegstroomt, wordt een speciale ring op de basis van de penis geplaatst om de erectie te ondersteunen. De doeltreffendheid van dergelijke pompen is tot 60%.

Lichamelijke activiteit

Matige cardio-oefeningen zijn goed voor het lichaam in het algemeen en het voortplantingssysteem in het bijzonder. Doordat ze het cholesterolgehalte verlagen en de bloedcirculatie helpen verbeteren, kunnen ze het probleem van een slappe penis drastisch oplossen, niet tijdelijk. Terwijl een zittende levensstijl vaak bekkencongestie veroorzaakt en leidt tot een verzwakte erectie. U kunt uw eigen sport kiezen: hardlopen, yoga, squatten, gymnastiek of zelfs gewoon wandelen.

Psychotherapie

Als de oorzaak van een trage stijve psychisch is, is het zinvol daar met een specialist aan te werken. Stress, angst en depressie kunnen onder controle worden gehouden door speciale technieken te leren.

Vaatchirurgie en phalloprosthetica

Phalloprosthetica is de ernstigste methode om een slappe penis te behandelen en wordt alleen gebruikt als laatste redmiddel wanneer andere middelen hebben gefaald. Tijdens de operatie worden speciale implantaten, die stijf of hydraulisch kunnen zijn, in de penis ingebracht. Dergelijke hulpmiddelen bootsen het natuurlijke mechanisme van de erectie na, waardoor het orgasme en de helderheid van de sensaties behouden blijven.

Eenvoudiger chirurgische ingrepen aan de penis zijn bedoeld om de bloedcirculatie te verbeteren en de cavernes beter te vullen. Dergelijke ingrepen aan een slappe penis hebben echter een kortstondig effect.

Naast het vermijden van ongezonde gewoonten en het verhogen van de activiteit, kan een herziening van het dieet met de nadruk op voedingsmiddelen die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde zuren (omega-3) en micronutriënten een aantal gunstige effecten hebben. Ontstekingsziekten moeten tijdig worden behandeld, chronische ziekten moeten onder controle worden gehouden en het lichaamsgewicht moet worden gecontroleerd en weer op peil worden gebracht. Als dit het geval is, wordt de kans op een trage stijve op jonge leeftijd aanzienlijk verkleind.