Gebrek aan erectie, wat kan de oorzaak zijn?

Gebrek aan erectie, wat kan de oorzaak zijn?

Erectiestoornissen worden steeds vaker vastgesteld bij mannen van 35-40 jaar. Erectiestoornissen kunnen worden veroorzaakt door psychologische factoren of door een ongezonde levensstijl. Vroegtijdige impotentie is echter vaak een teken van de ontwikkeling van ernstige ziekten. Erectiestoornissen worden steeds vaker vastgesteld bij mannen van 35-40 jaar. Erectiestoornissen kunnen worden veroorzaakt door psychologische factoren of een verkeerde levensstijl. Maar vaak is vroege impotentie een aanwijzing voor de ontwikkeling van ernstige ziekten. Vergeet niet dat alleen een uroloog een nauwkeurige diagnose kan stellen en een behandeling kan voorschrijven.

Normale peniswerking

Normale peniswerking

Een erectie is een toename van de grootte van de penis door een toevloed van bloed naar de holle organen. Een stijve penis is hard genoeg voor een volledige geslachtsgemeenschap. Het proces wordt in gang gezet door seksuele stimulatie, maar een spontane erectie kan ook optreden tijdens de adolescentie. Voor volwassen mannen en adolescenten is het normaal om ’s morgens een erectie te krijgen – de penis is in een opgewonden toestand na het ontwaken. Er zijn geen vaste normen die bepalen op welk tijdstip de opwinding plaatsvindt en welk soort erectie als normaal wordt beschouwd. Alles hangt af van de individuele kenmerken van het lichaam. Wat de duur van de opwinding beïnvloedt: gevoeligheid van de eikel; frequentie van de geslachtsgemeenschap; leeftijd, nationaliteit; uithoudingsvermogen, algemene lichamelijke conditie; conditie en toon van de perineale spieren; mate van opwinding. Medisch gezien wordt een erectie die duurt tot het orgasme als normaal beschouwd. De normale duur van geslachtsgemeenschap is ten minste 2 minuten. De gemiddelde duur van de coïtus is 3-15 minuten, minder vaak tot een half uur. Na een korte gemeenschap moet een man snel herstellen.

Oorzaken van erectiestoornissen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen psychologische, fysiologische en gemengde impotentie.

Psychologische redenen

Erectiestoornissen kunnen worden veroorzaakt door verschillende ziekten en aandoeningen. Maar de meest voorkomende oorzaken van erectiestoornissen zijn psychogene factoren. Waarom psychische impotentie ontstaat:

 • 1. Eerste ontmoeting syndroom. Potentieproblemen ontstaan door de intense opwinding van seks met een nieuwe partner.
 • 2. Onsuccesvol eerste seksuele contact. Een eerste mislukking leidt vaak tot de ontwikkeling van seksuele problemen.
 • 3. het gebruik van een condoom. Veel mannen zijn erg gespannen bij het omdoen ervan.
 • 4. Kindertrauma, ongepaste seksuele voorlichting.
 • 5. Angst om teleurstelling te ervaren of je partner niet tevreden te stellen.
 • 6. Ontevredenheid over de grootte van de penis. Mannen zijn ervan overtuigd dat dit feit de kwaliteit van het seksuele leven beïnvloedt. Maar dat is niet zo.
 • 7. Gebrek aan interesse, bespotting door de vrouw. Seksuele impotentie treedt op tegen een achtergrond van frequente stress, depressie.

Medicijnen innemen

Sommige medicijnen die een man regelmatig moet innemen, kunnen erectiestoornissen veroorzaken.

Welke medicijnen hebben een negatief effect op de potentie:

 • pijnstillers;
 • geneesmiddelen voor de behandeling van epilepsie, arteriële hypertensie en maagzweer;
 • kalmeringsmiddelen en antidepressiva;
 • diuretica.

Als de bijwerkingen van de medicatie aanzienlijk zijn, moet een arts worden geraadpleegd. Bovendien moet u proberen de posities te veranderen en het voorspel te verlengen of te verkorten.

Andere redenen

Seksuele opwinding is een complex proces dat door verschillende factoren wordt beïnvloed. De redenen voor het uitblijven van een erectie kunnen verband houden met stoornissen van het cardiovasculaire systeem en het zenuwstelsel.

Wat kan leiden tot problemen met de potentie:

 • Arteriële hypertensie, vasoconstrictie en blokkade bij atherosclerose, myocardiale disfunctie;
 • Endocriene afwijkingen – diabetes mellitus, ziekten waarbij het testosterongehalte is verlaagd;
 • Ziekten van de hersenen en het ruggenmerg – er is een verstoring in de overdracht van zenuwimpulsen naar de prikkelcentra;
 • Slaaptekort, overwerk;
 • Een onevenwichtig dieet.

Erectiestoornissen komen vaak voor bij een zittende levensstijl, roken en alcoholmisbruik. Problemen met erectiestoornissen zijn vaak het gevolg van een gebrek aan regelmatige seksuele activiteit of verhoogde seksuele activiteit.

Symptomen van erectiestoornissen

Symptomen van erectiestoornissen

De klinische verschijnselen van erectiestoornissen zijn specifiek, zodat het voor artsen niet moeilijk is een differentiële diagnose te stellen.

Hoe weet je of je impotent bent?

 • verminderde of afwezige geslachtsdrift;
 • Premature ejaculatie – een man kan zijn ejaculatie niet controleren;
 • trage erectie, zelfs als hij gestimuleerd wordt;
 • verminderde gevoeligheid tijdens het vrijen, vage orgasmes;
 • is de penis na het ontwaken niet in erectie.

Een erectiestoornis is niet alleen impotentie. Het is niet alleen impotentie, maar ook een aandoening waarbij de penis te lang opgewonden blijft. De aandoening heet priapisme en gaat gepaard met pijn in de penis.

Hoe krijg je weer een erectie?

Als u problemen hebt met uw potentie, moet u een uroloog bezoeken. Na een onderzoek zal de arts de oorzaken van uw erectiestoornis vaststellen en u vertellen hoe u uw impotentie kunt behandelen. Mogelijk moet u ook naar een endocrinoloog, een cardioloog of een psychotherapeut.

Hoe verbeter je zelf een erectie:

 1. Neem vitaminecomplexen om de mannelijke gezondheid te verbeteren. B-vitaminen, ascorbinezuur, magnesium, selenium en zink zijn essentieel voor een goede erectie.
 2. Vermijd stressvolle situaties.
 3. Neem minstens zeven uur slaap.
 4. Geef slechte gewoontes op.
 5. Bewegen. Begin met ochtendgymnastiek en wandel elke dag minstens 30 minuten.
 6. Eet eiwitrijk voedsel, groenten en fruit. Gefrituurd, zout en vet voedsel hebben een negatief effect op de vasculaire gezondheid, wat leidt tot potentieproblemen.
 7. Als je overgewicht hebt, moet je daar vanaf.
 8. Diversifieer uw seksleven, maar niet ten koste van frequente wisselingen van sekspartners.
 9. Lichamelijke activiteit moet gematigd zijn. Overmatige inspanning en een zittende levensstijl zijn even schadelijk voor de gezondheid van mannen.

Als je geen erectie kunt krijgen, moet je voorzichtig zijn met het kiezen van stimulerende middelen. De meeste middelen hebben veel contra-indicaties, bijwerkingen en zijn verslavend. Medicijnen nemen de oorzaken van impotentie niet weg en hebben een tijdelijk stimulerend effect. De behandeling van impotentie vindt plaats in ons medisch centrum. Maak een afspraak voor een eerste consult.

Gebrek aan erectie is een reden om een arts te raadplegen. Chronische impotentie leidt tot urethritis, prostatitis, cystitis, adenoom en prostaatkanker.

Kan geen erectie krijgen tijdens de seks: oorzaken en wat te doen

Een erectiestoornis (ED) maakt het onmogelijk om tijdens de geslachtsgemeenschap een goede erectie te krijgen en/of te behouden. In de meeste gevallen is het geen onafhankelijke aandoening, maar een symptoom van een ernstiger aandoening in het lichaam.

Een erectiestoornis (ED) maakt het onmogelijk om tijdens de geslachtsgemeenschap een goede erectie te krijgen en/of te behouden. In de meeste gevallen is het geen zelfstandige aandoening, maar een symptoom van een ernstiger aandoening in het lichaam. Daarom is het noodzakelijk een afspraak te maken met een uroloog in het Urologisch Centrum. Eén op de honderd patiënten lijdt aan neurogene ED, waarbij door een neurologische aandoening een erectie tijdens de seks verloren gaat.

Symptomen van erectiestoornissen

Elke volwassen man heeft minstens één keer in zijn leven meegemaakt dat hij geen actief seksleven kon hebben. Disfunctie moet worden gemeld als de volgende symptomen aanwezig zijn:

 • verlies van het vermogen om opwinding te bereiken;
 • het onvermogen om regelmatig een erectie te krijgen;
 • is opwinding niet genoeg om geslachtsgemeenschap te hebben.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire ED. Primaire ED komt voor bij mannen die er nooit in geslaagd zijn een hoog niveau van opwinding te bereiken of te behouden. Secundaire ED is kenmerkend voor oudere patiënten.

Een zwakke erectie tijdens de seks komt voor bij 20% van de mannen onder de 40 jaar. Oudere mannen hebben twee keer zoveel kans om er last van te krijgen.

ED van fysiologische aard wordt gekenmerkt door een geleidelijke afname van de seksuele activiteit. Als het probleem een psychologische oorzaak heeft, manifesteert het zich vóór of tijdens de geslachtsgemeenschap.

Verontrustende tekenen om naar uit te kijken

 • versnelde ejaculatie;
 • erecties verdwijnen tijdens de seks of komen langzaam op;
 • haar afwezigheid in de ochtend;
 • onvoldoende opwinding tijdens zelfbevrediging.

Als u een of meer van deze symptomen heeft, moet u naar een uroloog voor advies.

Oorzaken van erectiestoornissen

Er zijn een aantal risicofactoren die de ontwikkeling van ED in de hand werken. Waarom erectiestoornissen tijdens de seks (risicofactoren):

 • overgewicht;
 • leeftijd na 50 jaar;
 • frequente spanningen;
 • een zittende levensstijl;
 • vetstofwisselingsstoornis;
 • Avitaminose;
 • straling en andere omgevingsfactoren.

Artsen geloven dat ED ofwel psychologisch ofwel fysiologisch van aard is. De mannelijke gezondheid wordt beïnvloed door medicatie, alcoholisme, roken en andere ongezonde gewoonten.

Psychologisch

Ongeveer 40% van de gevallen is van psychogene aard. Het kan in verband worden gebracht met angst, stressvolle situaties of geestesziekten.

De meest voorkomende reden waarom je een erectie verliest tijdens de seks is het faalverwachtingssyndroom. Verminderde opwinding kan een aanzienlijk effect hebben op het gevoel van eigenwaarde van de man. Voor de geslachtsgemeenschap is er angst, die voorkomt dat u zich ontspant en het juiste niveau van opwinding bereikt. Na verloop van tijd worden de problemen reëel en valt de mogelijkheid om gemeenschap te hebben helemaal weg.

Oudere mannen hebben een selectieve ED. Een man is seksueel succesvol, heeft seks met veel partners, maar faalt bij één partner. Hij verliest bijvoorbeeld een erectie bij seks met zijn vrouw, maar doet het prima bij zijn minnares.

Psychologische oorzaken van ED:

 • depressie;
 • verhoogde angst;
 • spanningen.

ED kan zich situationeel voordoen. Het hangt af van het tijdstip en de plaats van de gemeenschap, de omstandigheden en het gedrag van de partner. Een zwakke erectie na een dag hard werken komt vaak voor.

Problemen in het intieme leven veroorzaken complicaties:

 • ontevredenheid;
 • mentale spanning;
 • een daling van het gevoel van eigenwaarde;
 • een verslechtering van de relatie met je partner;
 • problemen met conceptie.

Als ED permanent wordt, d.w.z. de helft van de tijd optreedt, moet u gespecialiseerde hulp zoeken.

Fysiologisch

Bij organische ED is de oorzaak van het probleem structurele veranderingen in het geslachtsorgaan. Het komt voor bij 30 procent van de patiënten.

Waarom een man een zwakke erectie heeft (uitlokkende factoren):

 • ruggenmergletsels;
 • diabetische neuropathie;
 • bekken orgaan chirurgie;
 • Atherosclerose van de slagaders die naar de penis leiden;
 • diabetes mellitus;
 • Prostaat chirurgie;
 • aandoeningen van het zenuwstelsel (multiple sclerose, beroerte);
 • Hormonale stoornissen (verlaagd testosterongehalte);
 • degeneratieve processen in de tussenwervelschijven;
 • hersentumor;
 • infecties;
 • syringomyelia;
 • transversale myelitis;
 • cerebrale insufficiëntie.

Zo worden vasculaire, neurologische, endocriene en structurele oorzaken onderscheiden. Mannen met een zwakke erectie vragen zich af wat ze moeten doen. Het eerste wat men moet doen is controleren op organische afwijkingen.

Medicijnen innemen

In het geval van door geneesmiddelen veroorzaakte erectiestoornissen zijn de redenen voor een zwakke erectie te wijten aan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Een lijst van medicijnen die de potentie beïnvloeden:

 • diuretica (spironolacton);
 • antihypertensiva (methyldopa, clopheline, verapamil, β-blokkers);
 • kalmeringsmiddelen;
 • antidepressiva;
 • drugs die verdovende middelen bevatten;
 • H2-agonisten (cimetidine, ranitidine);
 • hormonale geneesmiddelen (oestrogenen, progesteron, anti-androgenen);
 • corticosteroïden, die hormonen afgeven;
 • cytotoxische geneesmiddelen (methotrexaat, cyclofosfamide);
 • anticholinergica (anti-epileptica);
 • hormonale geneesmiddelen (oestrogenen, progesteron, anti-androgenen);
 • antibiotica;
 • schimmelwerende en antivirale geneesmiddelen.

Na beëindiging van de behandeling of vervanging van de medicatie lost het probleem zichzelf op en wordt de potentie binnen enkele dagen hersteld.

Schadelijke gewoonten

De potentie wordt beïnvloed door alcohol, drugs (cocaïne, amfetamine) en roken.

Dopamine en serotonine zijn verantwoordelijk voor opwinding en orgasme. Alcohol in kleine hoeveelheden onderdrukt serotonine, waardoor iemand meer ontspannen en ongeremd wordt. Als een man te veel gedronken heeft, wordt ook zijn serotonine “dronken”, wat een nadelig effect heeft op zijn seksuele prestaties. Daarom is een zwakke erectie een gevolg van alcoholmisbruik. Chronische alcoholisten verstoren het metabolisme van de geslachtscellen, verminderen het libido en veroorzaken seksuele disfunctie. Als een man regelmatig drinkt, is hij niet langer geïnteresseerd in seks, en wordt de erectiestoornis chronisch.

De ernst van het probleem kan gering zijn en daarom stellen veel mannen het uit om naar de dokter te gaan. Wanneer een erectie tijdens de seks regelmatig optreedt, is er sprake van een emotionele en mentale verstoring. Een man is voortdurend nerveus en gespannen. Erectiestoornissen zijn een probleem dat met succes kan worden behandeld als het tijdig wordt aangepakt.

Uw potentie verbeteren is een beheersbare zaak. U hoeft alleen maar een gezonde levensstijl te volgen en naar een uroloog te gaan die u de juiste behandeling voorschrijft.

Erectiestoornissen

Effectieve behandeling voor erectiestoornissen bij Dr. AkNer. Ervaren androloog, seksuoloog en uroloog met meer dan 40 jaar ervaring. De nieuwste therapeutische methoden.

Behandeling van erectiestoornissen: eerlijkheid over een zeer gevoelig onderwerp

Zelfs volledig gezonde mannen kunnen om verschillende redenen last krijgen van erectiestoornissen. De meest voorkomende oorzaak is erectiestoornissen. Het wordt vaak impotentie genoemd, maar in medische termen zijn dit enigszins verschillende problemen.

Erectiele disfunctie bij mannen manifesteert zich als een vermindering van de kwaliteit en de duur van een erectie, en als moeite om een erectie te krijgen voordat deze optreedt. Het is een breder begrip dan impotentie, waarmee het onvermogen tot geslachtsgemeenschap wordt bedoeld, d.w.z. het volledig ontbreken van een erectie. Daarom kan de behandeling van erectiestoornissen en impotentie verschillen. Alles hangt af van de oorzaak van het probleem en hoe ver het gevorderd is, dus het is belangrijk om tijdig een arts te raadplegen.

Wat is een erectiestoornis?

Wat is een erectiestoornis?

Erectiele disfunctie is een aandoening waarbij een man gedurende meer dan 3 maanden er niet in slaagt de voor geslachtsgemeenschap noodzakelijke erectie te krijgen of te behouden.

Een erectie is dan weer een vergroting van de penis door het vullen van de weefsels met bloed tijdens de opwinding. Impotentie is het ontbreken van een erectie, een extreme mate van erectiestoornis waarbij geslachtsgemeenschap onder alle omstandigheden onmogelijk is.

Waarom erectiestoornissen kunnen optreden

Alle bestaande oorzaken van impotentie bij mannen worden in de volgende groepen onderverdeeld:

 • Organisch. Dit komt door een aandoening in het lichaam waarbij er een fysiologische belemmering is voor een erectie. Roken en alcoholmisbruik verhogen het risico op impotentie.
 • Psychogeen. Erectiestoornissen worden veroorzaakt door psychologische aandoeningen zoals angst, stress, depressie of problemen met uw seksuele partner.
 • Gemengd. Hier wordt de man getroffen door zowel organische als psychogene factoren.

In veel gevallen worden erectiestoornissen veroorzaakt door vaatproblemen die samenhangen met leeftijdsgebonden veranderingen van de wanden. Wanneer de bloedvaten bijvoorbeeld worden aangetast door cholesterolplaques, ontstaan er belemmeringen voor de normale bloedstroom, zodat het bloed de corpora cavernosa van de penis niet kan vullen. Daarom is het zo belangrijk om tijdig een arts te bezoeken, want vaatproblemen verhogen het risico op een beroerte en een hartaanval.

Onder vasculaire problemen kunnen erectiestoornissen en impotentie het gevolg zijn:

 • atherosclerose;
 • buik- en bekkenverwondingen die de vaten beschadigen die de penis voeden;
 • diabetes mellitus;
 • hypertensie.

Wat zijn de symptomen?

De ernst van de symptomen van erectiestoornissen kan variëren van mild tot ernstig. Kenmerkende tekenen:

 • vermindering of verdwijning van spontane erecties;
 • verminderd vermogen tot herhaalde geslachtsgemeenschap binnen een dag;
 • een vermindering van het aantal volledige seksuele handelingen met zaadlozing;
 • onvermogen om een erectie op te wekken door masturbatie;
 • de behoefte aan extra erotische stimulatie;
 • onvoldoende intensiteit van de erecties.

Seksuele problemen kunnen een man prikkelbaar en nerveus maken. Hij kan depressief worden en zijn stemming kan verslechteren.

Het belangrijkste symptoom van impotentie bij mannen is het volledig ontbreken van een erectie. Andere symptomen zijn voortijdige zaadlozing, langdurige zaadlozing en een verzwakte erectie.

Soorten erectiestoornissen

Afhankelijk van de oorzaak worden de volgende soorten impotentie onderscheiden:

 • Endocrien. Geassocieerd met een tekort aan het hormoon testosteron.
 • Anatomisch bepaald. Komt voor door kromming van de penis, gedeeltelijke of volledige verwijdering van de penis, pijnlijkheid door een hernia in het scrotum.
 • Neurogeen. Ontstaat als gevolg van ziekten van het zenuwstelsel, bv. neuropathie of sclerose.
 • Vasculair. Verklaard door vasculaire problemen die leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de penis en een onvermogen om een erectie te krijgen.

Kan erectiestoornissen worden genezen

De behandeling van impotentie bij mannen is veelomvattend en houdt altijd rekening met de oorzaak. Voor een diagnose moet u een arts raadplegen – een seksuoloog. Hij zal uw genitaliën onderzoeken, vragen stellen over de aard en de frequentie van de erectie, en de nodige tests voorschrijven: duplex-echografie en CT-scan van de penis, reografie, enz.

Vasculaire impotentie wordt behandeld met vaatverwijdende medicijnen. In geval van testosterontekort wordt passende vervangende medicatie voorgeschreven. Fosfodiësteraseremmers type 5 hebben een goed effect bij de behandeling van erectiestoornissen bij oudere mannen. Zij bevorderen de erectie, maar hebben geen invloed op de aard van het probleem.

Naast medicamenteuze behandeling wordt het ook gebruikt:

 • psychotherapie;
 • vacuümtherapie;
 • massage;
 • LFC.

Bij Dr. AkNer worden de meest moderne en effectieve behandelmethoden toegepast. Mannen worden hier behandeld door een uroloog, androloog en seksuoloog met meer dan 40 jaar ervaring. Na behandeling in de kliniek heeft 99% van de mannen hun seksuele functie volledig hersteld, dus ook uw delicate probleem kunt u aan ons toevertrouwen.

Erectiestoornissen of erectiestoornissen

Erectiestoornissen, erectiestoornissen of erectiele disfunctie zijn namen voor hetzelfde probleem, dat, hoewel het niet direct een bedreiging vormt voor leven en gezondheid, door mannen als uiterst pijnlijk wordt ervaren, vooral vanuit psychologisch oogpunt. Het kan worden veroorzaakt door verschillende ziekten of triviale stress. Maar hoe dan ook, erectiestoornissen vereisen een behandeling. In dit geval, niet altijd om een normale potentie nodig bekende alle Viagra, Levitra, Cialis of hun analogen te herstellen. En in sommige gevallen kunnen ze zelfs onherstelbare schade aan de gezondheid veroorzaken. Daarom, om het probleem van erectiestoornissen effectief aan te pakken, moet u eerst de oorzaak van de ontwikkeling ervan identificeren. Alleen door daar direct op in te grijpen kan de mannelijke potentie worden hersteld en kunnen complicaties van de onderliggende ziekte worden voorkomen.

Wat is een erectiestoornis?

Erectiele disfunctie verwijst naar een reeks verschillende seksuele disfuncties bij mannen, waaronder zowel het onvermogen om een volledige erectie te krijgen en te behouden tijdens de geslachtsgemeenschap als moeilijkheden met de ejaculatie. Volgens de WHO lijden wereldwijd meer dan 160 miljoen mannen eraan. Bovendien blijkt uit de statistieken dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen het risico op de ontwikkeling ervan en de leeftijd. Zo heeft minder dan 10-20% van de jonge mannen onder de 40 jaar problemen met potentie. Maar tussen 40 en 60 jaar zijn ze bij de helft van de mannen min of meer evident. En in de oudere leeftijdsgroep van 60+ worden erectiestoornissen vastgesteld bij 70% van de mannen.

Een eenmalige “inzinking” kan niet als pathologisch worden beschouwd en is volkomen normaal voor elke man. Er kan pas sprake zijn van erectiestoornissen wanneer de erectie gedurende 3-6 maanden of langer regelmatig optreedt.

Een aanhoudende, langdurige erectie kan worden verklaard door een complex mechanisme voor het activeren van de bloedstroom naar de caverneuze of holle lichamen van de penis. Het kan als volgt worden samengevat.

In reactie op psychologische opwinding of zenuwstimulatie geeft het hypothalamus-hypofyse-systeem specifieke biologisch actieve stoffen af in het bloed. Zij stimuleren de synthese van stikstofmonoxide, een vaatverwijdend middel. Als gevolg van de verhoging van de concentratie neemt de tonus van de gladde spieren af en verwijden de vaatwanden van de penis zich. Dit leidt tot een toename van de caverneuze lichamen, die een sponsachtige structuur hebben, en hun actieve vulling met bloed. Tegelijkertijd vermindert het lumen van de aders die het bloed uit de penis afvoeren. Dit maakt een langdurige erectie mogelijk, omdat het volume van het bloed dat in de spelonken stroomt groter is dan het volume van het bloed dat eruit terugstroomt.

Dit mechanisme zorgt ervoor dat een erectie in stand wordt gehouden en geleidelijk wordt opgebouwd tijdens de geslachtsgemeenschap tot het punt van ejaculatie. Maar storingen in een van de schakels leiden tot potentieproblemen van uiteenlopende aard. Voor een erectie moeten het autonome en centrale zenuwstelsel, de bloedvaten en het endocriene systeem samenwerken. Zelfs kleine veranderingen in het functioneren van een van hen kunnen het mechanisme van het krijgen van een erectie verstoren. Dit verklaart het grote aantal mogelijke oorzaken van erectiestoornissen en het ontbreken van een eenduidige behandeling.

Erectiestoornissen mogen niet worden verward met impotentie. Dit laatste is een ernstiger probleem en verwijst naar het volledige onvermogen om een erectie te krijgen die voldoende is voor geslachtsgemeenschap en het ontbreken van spontane erecties.

Erectiestoornissen zijn een ernstig probleem. Naast een duidelijke daling van het gevoel van eigenwaarde, chronische stress en een opeenstapeling van gezinsproblemen, leidt het tot onvruchtbaarheid, een verminderde sociale aanpassing van de man en ernstige mentale veranderingen. Het is niet ongewoon dat erectiestoornissen ernstige depressieve stoornissen veroorzaken met het begin van zelfmoordneigingen. Daarom vereist erectiestoornissen aandacht en behandeling.

Redenen

Alle oorzaken van erectiestoornissen kunnen worden onderverdeeld in psychologische en organische. In het eerste geval worden ze veroorzaakt door stress, nervositeit, psychische aandoeningen van verschillende aard en ernst. In de meeste van deze situaties is het gebrek aan seksuele drift of de snelle verdwijning ervan de oorzaak van het probleem. Ook faalangst en interpersoonlijke conflicten spelen een rol. Maar mannelijke seksuele disfunctie kan ook voorkomen in al te ontspannen familierelaties, met name in langdurige huwelijken waarin sprake is van een verlies aan nieuwigheid, een gebrek aan seksuele experimenten of “gewoonte” van geslachtsgemeenschap. Psychogene erectiestoornissen worden in dergelijke situaties gediagnosticeerd en vereisen de hulp van een psycholoog.

Een andere en uitgebreidere groep oorzaken van erectiestoornissen zijn organische aandoeningen. Deze maken ongeveer 60-80% van alle erectiestoornissen uit. Deze omvatten:

 • Cardiovasculaire afwijkingen die leiden tot onvolledige vulling van de corpora cavernosa.
 • Een neurologische aandoening die de mogelijkheid uitsluit om het mechanisme van de erectie te “triggeren”, omdat de zenuwimpuls niet van de hersenen naar de penis gaat en omgekeerd.
 • Inwendige orgaanaandoeningen, met name diabetes mellitus en schildklieraandoeningen, die veranderingen in de perifere bloedvaten en zenuwen veroorzaken, met erectiestoornissen tot gevolg.
 • Ontstekingsziekten van het urogenitale stelsel, in het bijzonder prostatitis, urethritis en vesiculitis.
 • Verwondingen aan de bekkenbotten, urethra, penislichaam, kop en gevolgen van prostaatoperaties veroorzaken de meest hardnekkige erectiestoornissen door vervanging van het caverneuze lichaamsweefsel door fibreus weefsel, zenuwschade, enz.

Natuurlijk mogen we de onvermijdelijke daling van het testosterongehalte bij het ouder worden of als gevolg van voortdurende overbelasting niet vergeten. Daarom kunnen erectieproblemen verdwijnen na rust of een onvermijdelijke leeftijdgerelateerde verandering zijn.

Soms worden erectiestoornissen veroorzaakt door het innemen van bepaalde medicijnen of door vergiftiging met giftige stoffen.

Men onderscheidt ook gemengde erectiestoornissen wanneer organische veranderingen en psychische stoornissen tegelijkertijd worden waargenomen. In deze gevallen wordt de aanvankelijke erectiestoornis meestal veroorzaakt door pathologische veranderingen in de bloedvaten of door stoornissen in de zenuwregeling en pas daarna door psychische moeilijkheden.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaataandoeningen vormen een belangrijke oorzaak van erectiestoornissen. Deze omvatten:

 • atherosclerose;
 • obliterating endarteritis;
 • IBS;
 • hartfalen;
 • hypertensie;
 • na een infarct.

In deze situaties wordt een vasculaire erectiestoornis vastgesteld.

In de meeste gevallen gaan deze ziekten gepaard met een vernauwing van het lumen van de bloedvaten als gevolg van plaquevorming op hun wanden of een verhoogde tonus van de gladde spieren. Dit leidt altijd tot een vermindering van de hoeveelheid bloed die ze per tijdseenheid kunnen doorlaten, wat het onvermogen om een volledige en permanente erectie te krijgen verklaart.

Maar vasculaire disfunctie veroorzaakt ook een verhoogde belasting van het hart. Veel artsen beschouwen erectiestoornissen daarom als een ernstige voorloper van de ontwikkeling van cardiovasculaire afwijkingen.

Slechte gewoonten, vooral roken, verhogen het risico op erectiestoornissen vanwege de negatieve effecten van nicotine op de vaatwand.

Zenuwgeleidingsstoornissen

Neurogene erectiestoornissen zijn het meest hardnekkig en moeilijk te behandelen na een trauma, aangezien 14 verschillende structuren van het centrale en autonome zenuwstelsel betrokken zijn bij het ontstaan van een erectie. Het zijn schakels in dezelfde keten, dus veranderingen in een van hen lokken intimiteitsstoornissen uit.

Daarom kunnen erectiestoornissen worden veroorzaakt:

 • Diverse aandoeningen van de wervelkolom, vooral die van de lendenwervelkolom (osteochondrose, protrusie, intervertebrale hernia’s, scoliose), waarbij de spinale wortel die verantwoordelijk is voor de overdracht van zenuwimpulsen naar de vaatwanden van de penis wordt samengedrukt;
 • bekken-, ruggengraat- en hoofdletsels die leiden tot zenuwbeschadiging of verstoring van de zenuwgeleiding;
 • cerebrale insufficiëntie die leidt tot verlies van het vermogen om erotische prikkels goed waar te nemen, enz;
 • met multiple sclerose;
 • Tumoren van de hersenen, wervelkolom en omliggende structuren van verschillende aard, die ook zenuwbeknelling kunnen veroorzaken.

Een van de belangrijkste oorzaken van afwijkingen aan de wervelkolom die kunnen leiden tot potentieproblemen is een zittende levensstijl en overgewicht.

Symptomen

Als de oorzaak van erectiestoornissen geen trauma was, verloopt het bijna altijd soepel. In het beginstadium van de ontwikkeling van de pathologie, merken mannen:

 • onregelmatigheid, zwakte in de nacht en ochtend erecties, geleidelijk toenemend en uiteindelijk tot nul dalend;
 • een afname van het libido en een toename van de tijd die nodig is om een erectie te krijgen;
 • een vermindering van de ernst van de erectie, waardoor het moeilijker wordt om gemeenschap te hebben;
 • een plotselinge of geleidelijke afname van de ernst van een erectie tijdens het vrijen;
 • een afname van de ernst van het orgasme, en later een verlies van die sensatie;
 • voortijdige ejaculatie;
 • een langere hersteltijd tussen de geslachtsgemeenschap en vervolgens een verlies van verlangen en het vermogen om weer geslachtsgemeenschap te hebben;
 • verminderd sperma volume.

Erectiestoornissen manifesteren zich in elk geval anders, waarbij het ene of het andere symptoom overheerst. Zonder passende behandeling zal de man uiteindelijk echter niet in staat zijn een voldoende sterke erectie te krijgen. Als er geen actie wordt ondernomen, zal in de toekomst een extreme mate van erectiestoornis – impotentie – volgen.

Diagnose

Als erectiestoornissen optreden, moet u onmiddellijk naar een uroloog of androloog gaan. Zo kan het probleem in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd, wanneer het gemakkelijker kan worden behandeld. De arts zal een anamnese afnemen, een onderzoek uitvoeren en aanvullende tests voorschrijven om de precieze oorzaak van de erectiestoornis vast te stellen en de beste behandeling te kiezen. Op basis van de resultaten kan hij of zij u aanraden naar een neuroloog, cardioloog of psycholoog te gaan, afhankelijk van welke problemen worden vastgesteld.

De eerste stap in de diagnose is dus het afnemen van een anamnese. De arts zal geïnteresseerd zijn in het seksleven van de man, de frequentie van de geslachtsgemeenschap, zijn levensstijl en werkgewoonten, de aard van zijn klachten, zijn relatie met zijn partner, het optreden van potentieproblemen, enz. Het is belangrijk zo eerlijk mogelijk te antwoorden, zonder iets achter te houden.

Een onderzoek is verplicht. De onderzoeker zal beoordelen op haargroei, afwijkingen aan de penis, grootte van de testikels en afwijkingen in de structuur van de penis. Een rectaal onderzoek is ook aangewezen om de grootte, vorm en consistentie van de prostaat te bepalen.

Op basis van de informatie die tijdens het verhoor en het onderzoek wordt verkregen, kan de arts al een vermoeden krijgen van de mogelijke oorzaken van erectiestoornissen. Om de precieze oorzaak vast te stellen zal een laboratoriumonderzoek worden bevolen:

 • bloedonderzoek naar vrij en gebonden testosteron, gonadotropine, prolactine en oestradiol;
 • een bloedsuikertest;
 • bloedlipidogram;
 • PCR voor seksueel overdraagbare aandoeningen;
 • een bloedtest voor geglyceerd hemoglobinegehalte.

In individuele gevallen kan een farmacologische test worden uitgevoerd om vasculaire stoornissen als oorzaak van potentieproblemen vast te stellen of te weerleggen. Hierbij worden bepaalde geneesmiddelen in de cavernes van de penis geïnjecteerd en wordt vervolgens de mate van erectie beoordeeld.

Mannen wordt ook aangeraden een reeks instrumentele diagnosemethoden te ondergaan, die individueel worden geselecteerd afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak van de seksuele disfunctie. Daarom kan in verschillende gevallen een aantal tests worden voorgeschreven:

 • TRUS is een echografisch onderzoek van de prostaatklier, uitgevoerd via het rectum;
 • Doppler echografie van de bloedvaten van de penis;
 • Een echo van de schildklier;
 • Röntgenfoto’s en MRI-scans van de wervelkolom.

Behandeling

De behandeling wordt op elke patiënt afgestemd op basis van de aard en de ernst van de geconstateerde veranderingen. In de meeste gevallen is de behandeling veelomvattend en gericht op de gelijktijdige behandeling van zowel de potentiestoornis als de oorzaak van de stoornis. Zodra de onderliggende ziekte of het psychologische probleem is weggenomen, wordt de symptomatische behandeling verlaten.

Daarom kunnen erectiestoornissen worden voorgeschreven:

 • geïndividualiseerde geneesmiddelentherapie;
 • chiropractische zorg;
 • kinesiotherapie.

Urologen raden het gebruik van verschillende vacuümpompen, pompen en soortgelijke apparaten af. Ze kunnen alleen zorgen voor een kortdurende erectie, maar er bestaat een risico op blauwe plekken in de penis, pijn bij het klaarkomen en gevoelloosheid.

Alle mannen met erectiestoornissen, zonder uitzondering, wordt ook geadviseerd een aantal aanpassingen in hun levensstijl door te voeren:

 • slechte gewoontes op te geven;
 • uw niveau van lichamelijke activiteit normaliseren;
 • overschakelen op een verstandig en evenwichtig dieet;
 • stressvolle situaties te vermijden;
 • Gewichtsverlies (bij obesitas, vooral bij vetophoping rond het middel).

Psychotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van erectiestoornissen. Het vormt de basis voor de behandeling van psychogene erectiestoornissen, maar helpt ook om het angst- en stressniveau bij mannen met organische pathologieën te verminderen. Dit verhoogt de effectiviteit van de behandeling aanzienlijk en verbetert de toestand van de patiënten.

De doeltreffendheid van de behandeling en de prognose voor het herstel van de potentie hangen af van de juistheid van de aanbevelingen van uw arts. Als u op tijd naar een uroloog of een androloog gaat, kunt u in de meeste gevallen een volledige normalisering van de seksuele functie verwachten. Als conservatieve therapie niet effectief is om erectieproblemen op te heffen, kan aan mannen een chirurgische ingreep worden voorgesteld. Als potentieproblemen worden veroorzaakt door vasculaire afwijkingen, kan op indicatie een operatie worden uitgevoerd om een anastomose aan te leggen tussen de laterale slagader van de penis en de supracostale slagader. In de moeilijkste situaties, wanneer geen van de behandelingen werkt, wordt de man een falloprothese aangeboden.

Medicijntherapie

Medicijntherapie

Het soort erectiemedicatie dat wordt voorgeschreven hangt af van de oorzaak van de erectiestoornis, de leeftijd van de man, de aard van zijn comorbiditeiten en een aantal andere factoren. Daarom worden ze strikt op individuele basis gekozen. Bij vasculaire erectiestoornissen kunnen bijvoorbeeld hypotensiva worden voorgeschreven, geneesmiddelen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en andere. Hormonale stoornissen worden behandeld met geneesmiddelen om het hormonale niveau te herstellen, en prostatitis, vooral als het nog geen tijd heeft gehad om chronisch te worden, wordt met succes behandeld met individueel geselecteerde antibiotica.

De situatie bij de behandeling van neurogene erectiestoornissen is ingewikkelder, omdat het in sommige gevallen niet altijd mogelijk is de oorzaak van de erectiestoornis met conservatieve middelen weg te nemen. Grote tussenwervelhernia’s, verwaarloosde scoliose van 3-4 graden, neoplasma’s vereisen de tussenkomst van een neurochirurg. Maar als de ziekte in een vroeger stadium is vastgesteld, kunnen ze tegenwoordig met succes worden behandeld met niet-chirurgische methoden. Afhankelijk van de diagnose krijgen patiënten chondroprotectoren, spierverslappers, NSAID’s in verschillende doseringen en vitaminen uit de B-groep voorgeschreven. In ernstige gevallen van ernstige ontsteking worden in korte kuren corticosteroïden toegediend. Chiropractische behandeling is ook een verplicht onderdeel van de behandeling van neurologische aandoeningen.

De onmiddellijke oplossing voor potentieproblemen is het voorschrijven van symptomatische therapie. Tegenwoordig worden hiervoor meestal fosfodiesterase-5-remmers (PDE-5) gebruikt. Dit zijn de bekende Viagra (sildenafil), Levitra (vardenafil) en Cialis (tadalafil). Maar u moet niet proberen erectiestoornissen op eigen houtje met deze middelen op te heffen. Dit zal niet alleen slechts tijdelijke resultaten opleveren, maar vervolgens de ontwikkeling van verslaving uitlokken, waardoor de dosis voortdurend moet worden verhoogd om het therapeutische effect te bereiken. Bovendien mogen bepaalde categorieën patiënten deze groep geneesmiddelen niet gebruiken vanwege het risico op ernstige complicaties. PDE-5-remmers zijn gecontra-indiceerd wanneer:

 • ernstige hart- en vaatziekten, met name hartfalen;
 • uitgesproken afwijkingen in de structuur van de penis;
 • optische neuropathie;
 • in de afgelopen zes maanden een hartaanval of beroerte hebben gehad;
 • de ontwikkeling van priapisme (langdurige, pijnlijke erecties) in het verleden.

De arts zal op individuele basis beslissen over het product en de dosering ervan. Aanbevolen wordt te beginnen met de laagste dosis en deze pas geleidelijk te verhogen als dit niet resulteert in een stabiele erectie.

PDE-5-remmers worden een uur na de maaltijd ingenomen. Dit garandeert een maximale absorptie van de werkzame stof en een uitgesproken therapeutisch effect. Vermijd vermenging met alcohol (behalve producten op basis van vardenafil) en andere geneesmiddelen, met name α-adreno-blokkers en nitraten.

PDE-5-remmers zijn bijna altijd effectief bij het verhelpen van erectiestoornissen. Het enige nadeel is dat ze bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals opvliegers, zweten, hartkloppingen, hoofdpijn, enz. In dergelijke gevallen moet een arts worden geraadpleegd voor een vervanging.

In zeldzame, bijzonder gecompliceerde gevallen van erectiestoornissen worden patiënten vaatverwijdende middelen voorgeschreven. Deze geneesmiddelen moeten rechtstreeks in de corpora cavernosa of de urethra worden geïnjecteerd. Zij zorgen voor een aanhoudende erectie in 5-15 minuten na injectie, maar vereisen bepaalde vaardigheden voor het inbrengen en hebben een aantal contra-indicaties.

Chiropractische zorg

Chiropractische behandeling is een van de belangrijkste componenten in de behandeling van vasculaire en neurogene erectiestoornissen. De methode is gebaseerd op diepgaande werkzaamheden aan de spieren, ligamenten, gewrichten en wervelkolom, waardoor een complex van positieve effecten tegelijkertijd kan worden bereikt:

 • normaliseert de spiertonus door te verkrampte spieren, die vaak voorkomen bij sedentaire mensen, te ontspannen en te ontspannen spieren te versterken;
 • normalisatie van de stand van de wervels en de tussenwervelschijven, waardoor zenuwbeklemming in de wervelkolom en andere anatomische structuren wordt opgeheven;
 • Uw algemeen welzijn verbeteren, aangezien de toestand van de wervelkolom rechtstreeks van invloed is op de werking van alle interne organen (ter hoogte van elke wervel komen de ruggenmergwortels die verantwoordelijk zijn voor het regelen van de activiteit van “hun” orgaan paarsgewijs naar buiten);
 • verhogen de algemene weerstand van het lichaam tegen invloeden van buitenaf, waaronder infectieziekten.

Dit elimineert bloedvatspasmes en zenuwcompressie. Dit verbetert de doorbloeding en normaliseert de zenuwimpulsoverdracht, waardoor erectiestoornissen verdwijnen. In het algemeen kan een goed uitgevoerde kuur manuele therapie, vooral in combinatie met andere behandelmethoden, bij afwezigheid van verwaarloosde ziekten de potentie herstellen, zelfs bij mannen ouder dan 60 jaar.

Kinesiotherapie

Bewegingstherapie of kinesiotherapie speelt ook een belangrijke rol bij de behandeling van erectiestoornissen. De juiste reeks oefeningen helpt stagnaties in de bekkenorganen op te heffen, waardoor de testosteronproductie en de bloedcirculatie toenemen, en versterkt de rugspieren, wat belangrijk is bij aandoeningen van de wervelkolom. Maar de oefeningen worden afgestemd op elke individuele patiënt, afhankelijk van zijn of haar leeftijd en gezondheidstoestand.

Een erectiestoornis is dus een veel voorkomend verschijnsel dat de levenskwaliteit van een man en zijn gezin aanzienlijk kan verminderen en onaangename gevolgen kan hebben. Als u echter op tijd een arts bezoekt, onderzoeken ondergaat en de aanbevelingen van specialisten opvolgt, kunt u op bijna elke leeftijd omgaan met erectiestoornissen.

Slappe penis – wat te doen?

Veel mannen worden geconfronteerd met het probleem van een zwakke erectie, en niet alleen op oudere leeftijd. Het onvermogen om een vaste erectie te behouden en een seksleven te hebben ondermijnt het zelfvertrouwen van een man en lokt psychologische problemen uit, die de situatie alleen maar verergeren. Iedereen kan een tijdelijk probleem hebben, maar als het blijvend is, is het de moeite waard een specialist te bezoeken.

Een slappe penis kan worden behandeld met medicijnen of volksmiddelen, maar altijd onder toezicht van een arts. Zelfbehandeling kan schadelijk zijn voor het lichaam.

De belangrijkste redenen waarom de penis slap wordt

Voordat je bepaalt wat je aan een slappe penis moet doen, moet je begrijpen wat de oorzaken zijn. Conventioneel worden alle oorzaken onderverdeeld in psychologische en fysiologische oorzaken. Ze vereisen een verschillende behandeling.

De volgende factoren kunnen erectiestoornissen veroorzaken:

Stress, zenuwinzinkingen, zware stress;

Seksuele aandoeningen: soa’s, prostaataandoeningen, tumoren;

chronische vermoeidheid en snelle vermoeidheid;

psychologische problemen in verband met relaties;

ziekten van het hart- en vaatstelsel;

ongezonde levensstijl: veel vet eten, alcohol en nicotine misbruiken en drugs gebruiken.

We mogen ook de niet voor de hand liggende redenen niet vergeten. Sommige mannen kunnen bijvoorbeeld geen erectie krijgen door alcohol, condooms (de verkeerde maat), depressie en zelfs jaloezie.

Symptomen en diagnose

Symptomen en diagnose

Artsen hebben herhaaldelijk verklaard dat er geen reden tot paniek is als een erectie af en toe verzwakt.

Als de volgende waarschuwingssignalen zich voordoen, moet u een specialist raadplegen:

Ik heb al lang geen erectie meer gehad;

geen ochtend erectie;

Ik kan geen erectie krijgen, zelfs niet als ik masturbeer;

een erectie komt maar er is sprake van vroegtijdige ejaculatie.

Heel vaak bouwen de symptomen zich geleidelijk op. Eerst is de erectie wel aanwezig, maar mislukt hij, en daarna verzwakt hij steeds meer. Het is vrij gemakkelijk vast te stellen dat de oorzaak psychologisch is. In de regel betreffen de problemen in dit geval alleen de geslachtsgemeenschap. Masturbatie geeft geen problemen en er is een ochtend erectie.

Een echografie van de prostaat, bloedonderzoek, urethrale uitstrijkjes en een spermogram kunnen worden besteld. Een ECG, een echografie van de schildklier kan ook nodig zijn als chronische ziekten die erectiestoornissen veroorzaken worden vermoed.

Een slappe penis, wat te doen om weer man te worden: manieren

De moderne geneeskunde heeft een lange weg afgelegd en biedt vele mogelijkheden om een erectie terug te krijgen. Waaronder:

medicijnen om de bloedcirculatie te verbeteren;

De behandelmethode is afgestemd op de toestand en de diagnose van de patiënt. Er is geen pasklare oplossing. Een individuele benadering is belangrijk.

Medicinale behandeling

De behandeling van een slappe penis met medicijnen is erg populair. Medicijnen om de potentie te normaliseren zijn er in verschillende vormen. Er zijn medicijnen die rechtstreeks in de plasbuis worden geïnjecteerd. Ze komen in de vorm van zalven en gels en helpen de potentie te verbeteren. Het effect is echter meestal tijdelijk, en de vrouw kan ongemak ondervinden van de gel.

Tabletten voor oraal gebruik komen vaker voor. Ze kunnen synthetisch of plantaardig zijn. Hun werkingsmechanisme houdt verband met vasodilatatie en verbetering van de bloedcirculatie in het penisgebied. Het is niet raadzaam deze geneesmiddelen klakkeloos in te nemen.

Alleen een specialist kan het juiste medicijn kiezen en een dosis aanbevelen. Tijdens het gebruik van de medicatie moeten periodieke controles worden uitgevoerd om geen complicaties te missen.

Hardwarebehandeling voor een slappe penis

Het is niet erg effectief om alleen de symptomen te behandelen. Om te genezen moet de oorzaak van de erectiestoornis worden aangepakt, wat vaker gebeurt met een hardwarebehandeling.

De kliniek kan verschillende opties en methoden aanbieden. Laserbehandeling is een van de modernste. Blootstelling aan de laser verhoogt de immuniteit en vermindert ontstekingen.

Elektroforese kan het perifere zenuwstelsel stimuleren en de bloedcirculatie normaliseren.

Soms is impotentie het gevolg van radiotherapie na een kankerbehandeling. Toestellentherapie kan ook dit probleem verhelpen. Toestellentherapie kan zowel met medicijnen als met volksgeneeskunde worden gecombineerd. Een ervaren arts kan u helpen de beste combinatie van behandelingen te vinden.

Tips van deskundigen om de potentie te herstellen

Ondanks de overvloed aan medicijnen en andere behandelingen raden deskundigen aan de meest voor de hand liggende zaken in gedachten te houden:

U moet uw dieet veranderen en voedingsmiddelen opnemen die de potentie normaliseren: zeevruchten, walnoten, zuivelproducten.

Het gewicht moet in de gaten worden gehouden. Uitputting en overgewicht kunnen niet anders dan de gezondheid van mannen aantasten. Beweging en dieet kunnen de situatie verhelpen.

Je hoeft het advies van een psycholoog niet af te slaan. Zelfs bij fysiologische impotentie is de hulp van een psycholoog niet onredelijk.

Alleen een uitgebreide behandeling en radicale veranderingen van levensstijl kunnen het probleem van de impotentie voor lange tijd uit de wereld helpen.

Wat te doen om een stijve te krijgen: volksmiddeltjes

Erectiestoornissen kunnen thuis worden behandeld, maar deze methoden zijn misschien niet voldoende, omdat volksmethoden niet alle ziekten genezen. Ze kunnen echter wel worden gebruikt als aanvulling op de basisbehandeling.

De eenvoudigste manier om thuis een erectie te herstellen is door middel van een dieet en lichaamsbeweging om de bloedsomloop te verbeteren. Deze zullen niet onmiddellijk helpen, maar ze zullen het lichaam revitaliseren en versterken. U kunt ook kruidenaftreksels drinken (munt, sint-janskruid, brandnetel), een kleine hoeveelheid glühwein met noten en brandnetels innemen.

Er zijn veel tips over wat je moet doen om je pik hard te maken. De hoofdregel is echter dat wat voor de één werkt, voor de ander misschien niet werkt. Een consult bij een specialist zal helpen om de oorzaak vast te stellen en de exacte behandelingsoptie te kiezen.